Barion Pixel

Petit Rhone, avagy a Kis Rhone folyó

Eszterházy Péter és a bor

Videó interjú részlet: „nem akarnék én már több közepes bort inni. Rossz bort talán nem ittam…, vagy csak ha nagyon muszáj volt, de.., ezt amihez hozzá jutott az ember a közértbe, és ott kicsi különbségek vannak, de azért az mindig közepes volt. És akkor én azt gondoltam, hogy ezt én nem akarom. Tehát, hogy az legyen a luxusom, hogy rendes bort igyak!”

Shyrah és a nők
Szeretnénk egy igazán „rendes bort” bemutatni, ez a Petit Rhone, azaz a Kis Rhone folyó. Syrah (szirá) szőlőből készül, a badacsonyi borvidéken, a Tapolcához közeli Csobánc hegyen.

A kiváló ízlésű borász, Beöthy János azt mondja róla, a Syrah bor olyan, mint a nő, vagy szereted, vagy nem, középút nincs. Magyar fogyasztók számára nehezebben értelmezhető a fűszeressége miatt, de a varázsa, éppen a fűszerességében rejlik. Gazdag aromákkal, jó savakkal és tanninokkal rendelkező, jól érlelhető bor készíthető belőle.

Rhone folyó mellől

A szőlő Franciaországból származik a Rhone borvidékről, itt a legtöbb házasítás alapja a Syrah. A korábbi Petit Rhone már volt a 12 legjobb magyar vörösbor között, ami sokaknak megdöbbentő volt, mert hogy lehet badacsonyi vörösbor a legjobb 12-ben, amikor a badacsonyi bor főleg fehér. János szerint úgy lehet, hogy a Syrah szereti a meleget és az ásványosságot és a Csobáncon mindkettő adott.

Kóstolási javaslat

A tiszta és elegáns Petit Rhone-t érdemes levegőztetni kóstolás előtt, kicsit várni vele, poharunkban pörgetni, hogy a fűszeressége ki tudjon bontakozni. Fő illat és ízjegyeiben gyümölcshangsúlyos bor, szeder, fekete ribizli ízeket is keresheted benne.

Ha étel mellé, vagy mellé ételt választunk

Intenzív boraromák mellé érdemes hasonló intenzív fogásokat választani, így van ez a Syrah borral is. Sok friss borssal készített sült húsok mellé fogyasztva kellő egységet érezhetsz a bor és étel harmóniájában.

Választhatod ezt a bort még barbecue, steak mellé, édes fűszeres fogásokhoz, lényeg az intenzív ízek megléte az ételben.

Vélemény, hozzászólás?

KOSARAM

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping