Leírás
Szászi Endre: “A szigligeti Kabócás dűlőben található 30 éves olaszrizling tőkékről származó szőlőből, kizárólag kiemelkedő évjáratokban készítjük el ezt a dűlőszelektált tételünket.”
Szászi Endre borászata a Szászi Birtok ökológiai gazdálkodással művelt, kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készített spontán erjesztésű borokat kínál.
Jelleg: Száraz
Szín: Fehér
Alkohol: 13 %
Sav: 6,1 l/g
Cukor: 2,3 g/l
Kén: 129 mg/l
Borvidék: Badacsonyi borvidék
Szőlő: Olaszrizling
Borászat: Szászi Pince
Technológia: Organikus, spontán erjedt.
Ezt mondják róla Szásziék: “A tétel a nevét a Kabócás dűlőről kapta, mely az Antal-hegy (Szigliget) déli oldalán található. A területet három oldalról a hegyoldal védi, délről pedig a Balaton vize veti vissza rá a napsugarakat. Ezeknek az adottságoknak a kombinációja azt jelenti, hogy a terület meleg és széltől védett, vagyis ideális telelőhelye a mannakabócának, akik a 2000-es évek elején, amikor dűlőt vásároltuk, még abszolút nem voltak megszokott lakók a környéken.
Ami jó a mannakabócának az viszont nem feltétlenül mindig ideális a szőlőnek. A légmozgás hiánya miatt a terület könnyen fertőződik meg gombás megbetegedésekkel, ami ellen nyitott, szellős lombszerkezettel és alapos zöldmunkával igyekszünk védekezni. A területre jellemző a botritis, avagy a nemespenész is, ami a Kabócás jellegzetes aszús illatát adja.
A Kabócás tételekben fogalmazódik meg mindaz, amit az olaszrizlingről gondolunk. A speciális elhelyezkedésű dűlőről kizárólag azokban az években kerül ki Kabócás tétel, ha az megfelel a saját minőségi sztenderdünknek. A 2018-as Kabócás olaszrizling teás, leveszöldséges, diólikőrös ízjegyekkel, a területre jellemző sós-ásványos lecsengéssel, és szalmasárga színnel lép a nagy elődök nyomába.”
Értékelések
Még nincsenek értékelések.