Leírás
A bor színe szép aranysárga, illatában vadvirágok diszkrét illatai jelennek meg. Ízében száraz, ropogós savakkal, íze hosszan érezhető a szánkban, finom vulkanikus ásványossággal.
Szászi Endre borászata ökológiai gazdálkodással művelt; kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készített; spontán erjesztésű borokat kínál.
A fajtát 1957-ben állította elő Dr. Király Ferenc a kéknyelű és a budai zöld kereszteződésével, eredetileg a Badacsony 36 nevet viselte. Újkori nevét a Badacsonyi hegyen található legendás Rózsakőről (lapos bazaltkő) kapta. A történet úgy tartja, hogy Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor üldögélt sokat e kövön és talán itt bontakozhatott ki a szerelmi történetük is: a legenda szerint amelyik szerelmes pár erre a kőre leül, még abban az évben egybekel… A fajta 2003. decemberében került be a nemzeti fajtajegyzékbe, elsősorban a kéknyelű beporzójának szánták, de igazi kincseket rejt. Reduktív eljárással készítjük, hogy megőrizzük a savak frissességét és a visszafogott illatát.
Jelleg: Száraz
Alkohol: 13 %
Kén: 53 mg/l
Maradék cukor: 0,8 g/l
Szín: Fehér
Borvidék: Badacsonyi borvidék
Szőlő: Rózsakő
Borászat: Szászi Pince
Sav: 8,67 g/l
Technológia: Bio gazdálkodás, spontán erjedt.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.